Nederland scoort goed op gebied van lekverliezen in Europees water management project

Een vijfdaagse conferentie in Ankara begin februari vormde het begin van een Europees water management project. Waar het woord ‘water management’ in Nederland allerlei associaties oproept met de deltawerken, de dijken, en het voorkomen van overstromingen, richt dit Europese project zich op een heel ander gebied in water management, en wel op het onderwerp lekverliezen. Om precies te zijn, gaat het om ‘non-revenue water’, of ‘niet-betaald water’: water dat wel door de waterbedrijven geproduceerd wordt, maar waar uiteindelijk niemand voor betaald.

In de Europese landen gemiddeld ligt het percentage ‘niet-betaald water’ is tussen de 10 en 20 procent. Op zich is dit al een hoog productie verlies, maar in sommige landen ligt het percentage nog een stuk hoger, zoals Turkije, waar 70 procent van het water niet op de juiste bestemming aankomt. Nederland scoort zeer goed in internationaal opzicht: in 2005 werd 4,9% van het geproduceerde water niet in rekening gebracht. Een grappig feit is dat ook bluswater in deze categorie valt. De waterbedrijven zijn in Nederland immers eigendom van provincies en gemeentes, zodat deze aparte regeling getroffen kon worden. Het gaat ook om huishoudens die tijdelijk niet bemeterd zijn. Toch beslaat het grootste deel van dit percentage lekverliezen.

Doel van het tweejarige project is het ontwikkelen van verschillende tools waarmee ook 180 professionals getraind zullen worden om het percentage niet-betaald water omlaag te brengen. Hierbij wordt onder andere gedacht aan het creëren van een website, CD-ROM en training met informatie over regulaties, technologie en ‘best practices’ (beschrijvingen van systemen die als voorbeeld dienen).

Het project is geïnitieerd door ERBIL, een Turks civiel technisch ingenieurs bureau. Deelnemers zijn een universiteit in Ankara, de universiteit van Leuven en bedrijven uit verscheidene Europese landen die gespecialiseerd zijn op het gebied in ICT, training van professionals of de technische consultancy. Het Kenniscentrum Bouw & Industrie heeft binnen het project de eindverantwoordelijkheid voor de disseminatie en valorisatie van de te ontwikkelen tools. Een eerste bijdrage aan het project werd geleverd in de vorm van een beschrijvend rapport over de watersector in Nederland.